Vikten av rätt däck

Hur kommer det sig att rätt däck är a och o i trafiken – vare sig du kör motorcykel eller bil? Och vilka är de bästa skydden mot vattenplaning?

 

Vikten av bra däck kan inte understykas nog, vare sig det gäller för sommaråkning eller att ta sig fram på höstiga och våriga vägar under resten av året. På däck365 finns alla möjliga modeller av billiga däck och fälgar. Men vad kan bra däck göra för skillnad egentligen?

 

Rätt däck kan rädda liv

Det finns flera skäl till att man ska rätt däck vid specifika väglag i Sverige. I en artikel i MestMotor är det främst fyra som står ut när det kommer till varför vinterdäck är livsfarliga att åka med på sommarvägar, det är för att:

 

  • Dubbfria vinterdäck börjar vattenplana tidigare än sommardäck. Vinterdäck har helt enkelt inte funktioner som leder bort vatten lika bra som sommardäck.
  • Dubbfria vinterdäck har längre bromssträcka än sommardäck på våt asfalt. Vinterdäckens bromssträcka försämras kraftigt på sommarvägar. Vinterdäck fortsätter rulla i ytterligare 14,8 meter i jämförelse med sommardäck.
  • Dubbfria vinterdäck ger dig sämre komfort och styrkänsla på sommarvägar. Sommardäck är helt enkelt utvecklade för att ge bra köregenskaper på sommaren, och vinterdäck presterar som allra bäst på isiga och snötäckta vägar.
  • Dubbfria vinterdäck slits fortare på sommaren. Gummiblandningen i vinterdäck är alldeles för mjuk för att kunna ge ett bra grepp på vintern, det gör att de slits betydligt snabbare än sommardäck som har en hårdare gummiblandning. Vinterdäcken blir så pass varma i sommarhettan att de slits ojämnt och försämrar både livslängden samt komforten. Dessutom ökar däckljudet.

 

Bästa skydden mot vattenplaning

I en annan artikel i Expressen går det att läsa om en varning till de som är ute och kör i sommar och möts av regn. På motorcykel är det rent farligt att åka på hala, blöta vägar men även i bil finns det saker att tänka på när ett riktigt rengoväder drar in. Det som gör en stor skillnad är bra sommardäck, det gör att bromssträckan blir kortare och medför en mindre risk för vattenplaning. Enligt trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen ska man även se till att torkbladen är friska och fylla på med spolarvätska. Dessutom ska man alltid ha med sig en varningstriangel med sig i bilen och en reflexväst som gör att man syns om man behöver lämna bilen. Sist men inte minst är en första hjälpen-väska bra att ha också. Håll hastighetsgränsen och ta det lugnt på vägarna.

 

För den som inte är säker på alla datum när det kommer till är det bra att läsa på om detta, inte minst för ens egen säkerhets skull och alla runt en. Det är lag på att använda vinterdäck fram till den 31 mars och först den 1 april är det fritt fram för sommardäck. Kravet att använda vinterdäck gäller mellan 1 december fram till den 31 mars, om det råder vinterväglag. Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Det är vidare polisen som avgör om det råder vinterväglag på platsen där just du råkar befinna dig. Mer om detta finns att läsa om här.