Vikten av ljus

Att ljus är en viktig del av våra liv är det ingen tvekan om. När vi är mitt inne i den mörkaste vinter blir behovet av sol och ljus otroligt starkt och påtagligt för de flesta av oss. Att det, för de flesta av oss, är viktigt med ett ljust hem med bra ljusinsläpp är inte heller någon nyhet. Det är faktiskt en av de första saker vi tänker på och reagerar på när vi är på jakt efter en ny bostad. Är den ljus? Har den stora fönster och högt i tak för maximalt ljusinsläpp? Ja, ljus är otroligt viktigt för oss människor, i många olika avseenden. Nedan tar vi upp några av dem.

Bilen

Inte nog med att det är livsviktigt med bra billjus så att man både ser och syns på vägarna, det är även viktigt att alla typer av indikations- och varningslampor inne i bilen fungerar som det ska. Utan dem skulle det i vissa fall vara omöjligt för oss att upptäcka om något är fel på bilen eller om någon vätska behövs fyllas på och så vidare. För de som vill ta det här med ljus på bilen ett steg längre är det populärt att pryda bilens underdel med LED-belysning för att ge den en cool, lite svävande effekt.

Arbetet

Ordet ergonomi är något som hamnat i svenskarnas vokabulär allt mer de senaste åren. Idag tänker var och varannan arbetsplats på att de anställda ska arbeta under bekväma förhållanden som är bra för vårt välmående. Allt från stolen och skrivbordets höjd till arbetsbelysningen är sådant som räknas in under ordet ergonomi. Att ha arbetsljus LED är det som sägs vara absolut bäst för våra ögon och hjärna för att vi ska orka med en hel dag utan att riskera huvudvärk, svidande ögon eller den onödiga ansträngning som dålig belysning kan ge.

Hemma

I hemmet vill man gärna ha lite dovare och mer gemytlig belysning. Att sitta i en steril lysrörsbelysning när man tittar på TV eller äter middag med sin käresta eller sina vänner är självklart ingen hit. Nej, myslampor, tända ljus och många mindre ljuskällor är det som brukar föredras när det kommer till att skapa en mysig, varm och välkomnande stämning på hemmaplan.

Oavsett vilken del av livet man talar om så är ljus en otroligt stor och viktig del för både vårt välbefinnande, vår säkerhet och vår hälsa. Att lägga lite extra tid eller pengar på ljussättning är därför en investering som sträcker sig mycket längre än den faktiska lampan som du just köpt. Investerar du i bra ljus, investerar du i dig själv och ditt psykiska och fysiska välmående, och det kan väl ingen påstå vara en dålig investering?