Tips vid köp av motorcykel

Har man bestämt sig för att bli motorcykelägare, eller kanske har tröttnat på sin gamla hoj, kan det vara dags att köpa en ny. När man köper en motorcykel är det dock viktigt att man tänker på sina möjligheter att reklamera och att hojen är i gott skick när man köper den.

484422-motorbike

På Dagens Nyheter kan man läsa om en person som köpte en motorcykel på nätet från England. Även om konsumenten kontrollerade köpet så noga han kunde, visade sig motorcykeln vara defekt. Motorn stannade vid minska gaspådrag och oljetryckslampan lyste på grund av ett fel med databoxen. Motorcykeln hade även körts väldigt mycket och motsvarade inte det företaget beskrev. Dessutom hade motorcykeln inte besiktigats, vilket säljaren sa att den skulle varit. Konsumenten har försökt häva köpet men som konsument från ett annat EU-land är rättigheterna begränsade. Konsumenten har ingen rätt att vända sig till engelska myndigheters motsvarighet till allmänna reklamationsnämnden.

Köp från svensk sajt

Ska man köpa en motorcykel på nätet, kan det alltså vara bättre att göra det från en svensk sajt. Det finns en rad olika svenska sajter där man kan köpa motorfordon säkert och till bra priser. Till exempel finns Bilweb där man kan köpa både bilar och motorcyklar. Har man inte motorcykelkörkort och istället vill ha en bil, kan man bland annat hitta en Citroen här http://bilweb.se/sok/citroen/c5. Oavsett om man är ute efter en bil eller motorcykel, hittar man mer information om Bilweb på deras Facebook.

Kontrollera motorcykeln innan köp

När man ska köpa en motorcykel bör man ta god tid på sig att hitta ett lämpligt objekt. När man hittar något man tycker om, bör man ta reda på vad det kostar att försäkra. Ska man köpa en begagnad hoj, kan ett tips vara att ta med sig en kompis för att kontrollera hur skicket på den är. Om man känner sig nöjd efter kontroll och provåk, ska man titta på registreringsbeviset för att se att motor- och chassinummer stämmer. Man bör även se till att man får med kopior på verkstadskvitton och servicebok. Finns ingen servicebok tillgänglig innebär detta att motorcykeln är oservad och det sänker priset. Läs mer.