På med nya däck

Nu är det hög tid att byta däck på bilen om du inte gjort det än. Nyheterna svämmar över med rubriker om hur ”vintern har lamslagit Sverige” och då syftar man såklart främst till de bilister som ännu inte hunnit klä om från sommar- till vinterdäck – här är därför några tips på hur du enklast byter däck och vilka regler som gäller.

Det är viktigt att ha rätt däck på bilen, och MC:n också för den delen men vanligast är att man ställer av hojen på vintern, och vad som gäller nu när vinterkylan och snön är här så innebär det att du ska ha vinterdäcken redo. För har du inte bytt däck än är du troligtvis en del i det ”lamslagna Sverige” som nyheterna skriver och rapporterar om, även om det ännu inte är lag på vinterdäck så är det dags att byta – för nu är det vinterväglag och då är det den sortens däck du behöver ha på bilen för att kunna köra den.

Många fortsätter köra med sommardäck trots vinterväglag

Enligt rådande regelverk är det endast fram till den 30 november som du får köra med sommardäcken, det förutsatt att det inte råder vinterväglag för då måste du byta däck tidigare. Så vad är då vinterväglag? Det är när det finns snö, is, snömodd eller frost på antingen vägen eller vid vägkanten. Och det är så det är just nu, så om du inte bytt är det hög tid att göra det nu för annars är du rent krasst en trafikfara. Men trots detta är det bara sex av tio tillfrågade i en undersökning som Blekinge Läns Tidning skriver om som låter just vädret bestämma när de ska byta däck. Totalt frågade man 3 518 personer, vilket betyder att det är 32 procent som fortsätter köra med sommardäck trots vinterväglaget och byter först när bytet blir obligatoriskt. Och när blir det så? Här är reglerna som gäller:

  • 15 oktober – 1 oktober är det förbjudet med dubbdäck förutsatt att det inte råder vinterväglag.
  • 1 december – 31 mars måste du köra med vinterdäck, alltså dubbdäck eller friktionsdäck om det är vinterväglag.
  • 1 oktober – 15 april får du ha dubbdäck (med undantag för vissa gator eller vägsträckor).
  • Året om får du ha friktionsdäck, men man rekommenderar att byta däck efter väder.