Cykel vs Motorcykel – vad väljer du?

Om motorcykel är nummer ett och det bästa alternativet, kvalar cykeln in som en god tvåa och silvermedaljtagare. Man kan beskriva cykeln som motorcykelns lillebror, som beundrar storebror över allt annat och vill göra allt som han gör, vara med hans vänner och så vidare. Även om den yngre brodern aldrig kommer kunna bli lika häftig som den äldre, kan han gott och väl bli häftigast i sitt gäng och bli en lite mindre variant av sin storebror.

Argument för lillebror

Det kan finnas flera anledningar till att en person väljer att äga en cykel istället för en motorcykel. Dels kan det handla om rent ekonomiska skäl – att äga en motorcykel kostar mycket mer pengar, eftersom den behöver underhållas mer och oftare än en cykel med bensin och så vidare. En cykel, även om man har den i ett riktigt cykelgarage, kommer inte i närheten av de kostnader en motorcykel gör, varken i inköps- eller underhållspris. Dessutom krävs ju ett motorcykelkörkort för att kunna köra motorcykel, och det är inte gratis det heller.

Andra kan tycka att det är läskigt att åka motorcykel, och tänker på sin säkerhet. Att ramla av i 10 kilometer/h eller 200 km/h gör trots allt lite olika ont. Det finns oftast fler parkeringsmöjligheter för cyklar än för motorcyklar, och det är betydligt enklare att transportera en cykel på exempelvis ett tåg eller en buss än en motorcykel (varför man nu skulle vilja göra det). Men när allt kommer omkring är motorcykeln ändå det absolut smidigaste och snabbaste sättet att ta sig till olika platser på kort tid. Dessutom är det inte mycket som går upp mot känslan av vind i håret och vackert landskap som susar förbi.